- Kategorie blogu
- Tipy, rady a zajímavosti
- O naších produktech
- Recepty
- Štítky blogu



Mrkvový dort
Ingredience
- 4 vejce
- 2 hrnky třtinového cukru
- 2 lžičky javorového sirupu
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 a 1/4 hrnku rostlinného oleje
- 3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve (8 až 10 kusů)
- 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů + na boky dortu
Postup:
Troubu předehřejeme na 175°C/155°C. Vejce, cukr a javorový sirup dáme do mísy a prošleháme. Prosejeme suché přísady a přidáme je do mísy ke směsi. Následně vlijeme olej a dobře promícháme. Nakonec vmícháváme nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy.
Těsto promícháme a přesuneme do velké dortové formy o průměru 26 cm (nebo na velkém plechu) a budeme péct asi 60 minut, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Dort necháme ve formě vychladnout, pak vyndáme a podélně prokrojíme.
Smetanový sýr promícháme s ostatními přísadami na hebký krém. Spodní část těsta potřeme asi 1/3 krému, přiklopíme a potřeme zbylým krémem (včetně boků. Boky je možné ještě ozdobit nasekanými ořechy.)
Před podáváním je třeba nechat dort nejméně hodinu odpočinout na chladném místě.