Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 2 501,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
  • Štítky blogu
Blog
Salsa, dip a pesto Salsa, dip a pesto
Salsa je tradiční mexická omáčka, která se bezesporu hodí k namáčení tortilly a různých čipsů. Od obyčejných omáček se liší konzistencí. Jelikož zákla... číst celé
Čokoládové suflé
03.08.2021 Recepty
Čokoládové suflé
Na pečení suflé je nejlepší použít malé zapékací misky, například značky Revol. Misky nejprve vymažeme máslem a vysypeme cukrem, aby se nám suflé nepř... číst celé
V čem lidé nejčastěji dělají chybu při grilování? V čem lidé nejčastěji dělají chybu při grilování?
Hodíte maso na gril a začínáte dělat salát, krájet chléb, chystat talíře... Mezitím se poohlížíte po grilovacích kleštích, abyste obrátili maso, a vto... číst celé
Zobrazit všechny články
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Tipy, rady a zajímavosti
  4. V čem lidé nejčastěji dělají chybu při grilování?

V čem lidé nejčastěji dělají chybu při grilování?

Nedostatečná příprava

Hodíte maso na gril a začínáte dělat salát, krájet chléb, chystat talíře... Mezitím se poohlížíte po grilovacích kleštích, abyste obrátili maso, a vtom vám vítr rozfouká tácky na grilování. Když se do toho nedočkaví hosté zeptají, kdy už to bude hotové, máte tendenci se na všechno vykašlat. Kvalitní příprava je základem pohodového grilování. Přichystejte si nejprve maso a zeleninu na grilování. V dostatečném předstihu vše naložte do marinády nebo dochuťte. 

Špatná teplota na grilování

Rozpálíte gril a hned na něj dáváte maso. To je pak zvenku křupavé a uvnitř nepropečené. Pokud děláte steaky, je to vítané, ale jíst nedopečenou klobásku není kdovíjak chutné. Grilu trvá několik minut, než se dostatečně rozpálí. Zejména pokud používáte gril na uhlí, dejte mu alespoň 20 minut, ideálně půl hodinky. Šedé žhnoucí uhlíky jsou signálem, že jsou dostatečně rozehřáté.

Podobně jako nízká teplota ani příliš horký gril není žádoucí. Jídlo se rychle spálí dočerna a už ho nepropečete. Řešením je uhlíky v grilu rovnoměrně rozdělit a průběžně je prohrabávat.

Příliš suché maso a zelenina

Není vhodné maso grilovat příliš dlouhou dobu, jelikož pak dochází k vysušení masa. Nejlepší je maso průběžně kontrolovat a používat teploměr, abyste zjistili, zda je maso již hotovo nebo není.

Špízy se připekly na špejli

Ugrilovali jste dokonalé špízy, ale ony ne a ne se pustit špejle! Bojujete s masem, dokud všechny kousky nějak nedostanete dolů, ale jsou potrhané a ty chutné se drží špejle jako přitavené. Suché dřívko totiž nasálo tuk z masa a to se ke špejli připeklo. V ještě horším případě vám špejle na grilu začne hořet. Tomu zabráníte tak, že špejle na špízy před grilováním namočíte do vody, ideálně na noc. Maso z nich pak snadno sklouzne na talíř. Řešením je také použití grilovacích jehel. 

Pícháte do masa vidličkou

Tato metoda vám sice pomůže zjistit, zda je maso už dostatečně propečené, ale zároveň šťavnaté masíčko zbavujete té chutné šťávy, která přes otvory po vidličce vytéká ven. Pro efektivní zjištění správného stupně propečení používejte digitální teploměr na vaření. 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli