


Brousky
- TOP produkt
- Doprava ZDARMA
- Novinka
- Doprava ZDARMA
- TOP produkt
- TOP produkt
- Doprava ZDARMA
Brousky
V kuchyni používáme nože nejen na krájení, ale také nám pomáhají při otevírání různých obalů, a dokonce i otevírání konzerv, můžeme říct, že pomáhají i s věcmi, které nesouvisí s činnostmi v kuchyni. To je minimum z mnoha důvodů, proč je potřeba poskytnout nožům péči, která zajistí jejich původní ostrost, a také prodlouží životnost.
K tomu nám pomohou brousky na nože, které rozdělujeme na tři základní typy – Keramické brousky, Oboustranné brousky a Elektrické brousky. Používání keramického brousku je bezpečné, pohodlné rychlé, mají jemné tvary, jejich životnost je delší než u ostatních typů brousků a najdeme ho ve 2 variantách – kulatém a oválném tvaru. Oboustranné brousky patří k těm nejoblíbenějším. Jedna strana je z jemnějšího zrna, ta druhá bývá hrubší. Elektrické brousky mají více využití – můžeme je požít nejen na broušení nožů, ale také broušení nůžek nebo šroubováků. Broušení na elektrických bruskách nožů probíhá samočinně – vložíme nůž do drážky a táhneme k sobě. Také mají otočnou brusnou hlavu, která nám umožní lépe nastavit úhel, ve kterém chceme nůž brousit.
Poté je také nutné položit si otázku, jaký je rozdíl mezi ocílkou, brusným kamenem a brouskem na nože? Hlavní rozdíl je ten, že ocílka ostří – můžeme ji tedy používat téměř před každým použitím, brousky na nože a brusný kámen brousí – používáme občas.
Teď si určité říkáte, jaký je ale rozdíl mezi ostřením a broušením? Když brousíme, tak dáváme ostří požadovaný tvar a zároveň odebíráme část materiálu. Naopak když ostříme, tak rovnáme hrot ostří do správné polohy a neodebíráme materiál.
Určitě je potřeba nezapomenout, že je nutné starat se i o brousky nožů. Je nutné tyto brusné kameny znovu přebrousit, aby byly rovné, protože po nějaké době se na brousku vytváří probroušení.