- Kategorie blogu
- Tipy, rady a zajímavosti
- O naších produktech
- Recepty
- Štítky blogu



- Úvod
- Blog
- Tipy, rady a zajímavosti
- Salsa, dip a pesto
Salsa, dip a pesto
Co je to salsa
Salsa je tradiční mexická omáčka, která se bezesporu hodí k namáčení tortilly a různých čipsů. Od obyčejných omáček se liší konzistencí. Jelikož základem jsou rajčata krájená na jakkoli drobné kousky, je zde obrovský rozdíl mezi oproti klasickému kečupu. Pokud použijete vlastní rajčata, či rajčata koupena "ze zahrádky", výsledek bude o třídu lepší.
I když je salsa velice tradiční příloha, lze si s její přípravou pohrát a vykouzlit tak originální variantu. Do tradičního receptu patří masitá rajčata zbavená středů a semínek. K rajčatům patří limetka, koriandr dále papričky či zauzené jalapeňos. Salsa se dá připravit z jiné zeleniny a dokonce i z ovoce. Jsou známy salsy sladké, podávané např. k rybám.
Druhy salsa omáček
- Salsa roja, ,,červená omáčka” se používá v Mexiku a Jihozápadní kuchyni. Obvykle je vyrobená z vařených rajčat, chilli papriky, cibule, česneku, a čerstvého koriandru.
- Salsa cruda ,,surová omáčka”, také známá jako pico de gallo je vyrobená ze syrových rajčat, citrónového džusu, chilli papričky, cibule a listu koriandru.
- Salsa verde ,,zelená omáčka” dělaná ze zelených mexických rajčat je obvykle vařena. Italský druh je s bylinkami.
- Salsa taquera ,,Taco omáčka“ je vyrobená ze zelených mexických rajčat a morito chilli papričkami, což jsou uzené zralé červené Jalapeno papričky podobné chipotle. S tím rozdílem, že Moritos se udí krátce a ponechávají si tak svoji mírné ovocnou chuť a bohatou vůni.
- Salsa ranchera aneb ,,farmářská omáčka” je vyrobená z rajčat, různých druhů papriky a koření.
- Salsa brava neboli ,,divoká omáčka” je mírně kořeněná omáčka, často ochucená chilli paprikou.
- Guacamole je omáčka kde hlavní přísada je avokádo.
- Chipotle salsa je zakouřená, pikantní omáčka z uzené chili papričky jalapeňos, rajčat, česnekem a kořením.
Co jsou to dipy
Dip je ,,omáčka“ podávaná samostatně, do které se v průběhu konzumace namáčí kousky jídla, např: falafel, sýr, bramborové či tortilla čipsy. Klasická omáčka se proti tomu podává již přelitá přes pokrm.
Základ dipu tvoří většinou jogurt, zakysaná smetana, crème fraîche (čerstvá smetana) nebo majonéza. Jako dip lze ale podávat i ocet, med, čokoládu, olivový olej či samotný kečup, hořčici nebo majonézu.
Klasický dip lze připravit podle vlastní chuti z jogurtu, kysané smetany a např. trošky majonézy.
Druhy dipů
- Ďábelská omáčka je směs majonézy, kečupu, smetany a koření. Většinou se používá sladká paprika, sůl, pepř a chilli.
- Kari dip je z bílého jogurtu, majonézy, jarní cibulky, kari, soli a pepře.
- Česnekový dip je zakysaná smetana smíchaná s česnekem, solí a limetkovou šťávou.
Co je to pesto
Pesto je zelená omáčka ze směsi bylinek, převážně bazalky, olivového oleje, česneku, parmezánu, soli, oříšků. Doma připravené pesto je čerstvé, chutné a v lednici vydrží klidně i týden. Pesto se dá připravit prakticky z jakékoli směsi, záleží jen na vaší chuti.
Druhy pesta
- Olivové pesto jsou rozmixované čerstvé olivy, limetková šťáva, majonéza, sůl a pepř a další koření podle chuti.
- Bazalkové pesto je připraveno z bazalky, oříšků, soli, česneku, olivového oleje, parmezánu.
- Špenátové pesto je směs z čerstvého špenátu, vlašských ořechů, olivového oleje, česneku, citronové šťávy a mořské soli.