- Kategorie blogu
- Tipy, rady a zajímavosti
- O naších produktech
- Recepty
- Štítky blogu



Čokoládové suflé
Ingredience:
- 1 žloutek
- 56 g hořké čokolády
- 45 ml máslo + na vymazání
- 2,50 ml vanilkový extrakt
- špetka soli
- 2 bílky
- 50 g cukru + na vysypání formičky
- 2,50 ml ztužovače šlehačky
- moučkový cukr na posypání
Postup:
Na pečení suflé je nejlepší použít malé zapékací misky, například značky Revol. Misky nejprve vymažeme máslem a vysypeme cukrem, aby se nám suflé nepřichytilo. Takto předchystané misky uložíme do ledničky a mezitím si připravíme směs na suflé.
Rozpustíme si čokoládu a máslo a mírně vychlazené vyšlehejme se žloutkem, vanilkovým extraktem a solí. Směs si necháme na pultě při pokojové teplotě, (pokud si potřebujeme směs připravit dopředu, pak ji uložíme v této fázi do ledničky, nezapomeňte ji ale vyndat minimálně 30 minut před pečením).
Předehřejeme si troubu na 220 °C a mezitím si vyšleháme z vaječných bílků tuhý sníh. Při šlehání k bílkům pomalu přidáváme cukr a šleháme, dokud nebude sníh tuhý. Poté přidáme opatrně sníh do čokoládové směsi a dáváme si pozor, abychom směs míchali opravdu zlehka a sníh nám nespadl.
Vyndáme si z ledničky misky vymazané a vysypané cukrem a opatrně je naplníme směsí až po okraj. Pomocí gumové stěrky okraje zarovnáme, a nakonec obkroužíme palcem okraje misky, abychom vytvořili v čokoládovém těstě malý žlábek. Díky tomu nám suflé krásně vyběhne a nepopraská.
Dáme si misky na plech a těsně před vložením do trouby snížíme teplotu trouby na 200°C a dáme je do trouby a pečeme zhruba 8 minut dokud suflé nevyběhne a jeho povrch nebude lesklý a pevný. Jakmile bude suflé hotové, posypeme ho moučkovým cukrem a ještě teplé servírujeme například se zmrzlinou, šlehačkou nebo omáčkou z horkých malin.