Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 2 501,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
  • Štítky blogu
Blog
Salsa, dip a pesto Salsa, dip a pesto
Salsa je tradiční mexická omáčka, která se bezesporu hodí k namáčení tortilly a různých čipsů. Od obyčejných omáček se liší konzistencí. Jelikož zákla... číst celé
Čokoládové suflé
03.08.2021 Recepty
Čokoládové suflé
Na pečení suflé je nejlepší použít malé zapékací misky, například značky Revol. Misky nejprve vymažeme máslem a vysypeme cukrem, aby se nám suflé nepř... číst celé
V čem lidé nejčastěji dělají chybu při grilování? V čem lidé nejčastěji dělají chybu při grilování?
Hodíte maso na gril a začínáte dělat salát, krájet chléb, chystat talíře... Mezitím se poohlížíte po grilovacích kleštích, abyste obrátili maso, a vto... číst celé
Zobrazit všechny články
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Tipy, rady a zajímavosti
  4. Jak pečovat o jídelní příbory

Jak pečovat o jídelní příbory

Péče o příbory

Navzdory všem výhodám, pevnosti a stabilitě, kterou nerezové příbory přinášejí, je třeba dbát na jejich správnou údržbu a také správné zacházení. Při každodenním používání může dojít k poškrábání příborů nebo výskytu ošklivých skvrn, kterých se nedá zbavit.

Jak zabránit poškrábání příborů?

Škrábance obvykle vznikají, když se předměty o stejné, či větší tvrdosti třou o sebe nebo do sebe naráží. 

  • Zabraňte při používání styk s jinými předměty a zejména kovovým včetně příborů samotných. Buďte opatrní při jejich manipulaci a nenechte je o sebe narážet.
  • Při ukládání do skladovacích boxů s nimi zacházejte jemně, neházejte s nimi.
  • Pokud příbory myjete v myčce, ujistěte se, že jsou ve svislé poloze v přihrádce určené pro ně. Zabráníte tak nechtěným otřesům.
  • Snažte se manipulovat vždy pouze s jedním druhem příborů, aby nedošlo ke zbytečným škrábancům.

Jak správně mýt příbory?

Existují dvě možnosti, jak příbory můžeme umývat. Ručně a nebo v myčce. Nejlepší, co pro vaše příbory můžete udělat je, že je před pořádným umytím necháte chvíli odmočit. Proč? Některé pokrmy mohou na příborech zasychat a pak je těžké je z nich dostat. Dřít příbory drátěnkou a podobně není úplně nejlepší, protože může dojít k nechtěným škrábancům. 

Mytí v ruce

  • Ujistěte se, zda nemáte příliš agresivní čistící přípravek a také dostatečně teplou vodu, než začnete příbory umývat. Může dojít ke ztrátě lesku a vzniku skvrn.
  • Pokud nemáte, šetrně odstraňte všechny zbytky potravin, které na příborech mohly zůstat.
  • Jakmile jsou již čisté, zkontrolujte, zda na nich nezůstal žádný čistící prostředek a měkkou, suchou utěrkou příbory utřete dosucha.

Mytí v myčce

  • Příbory vkládejte do přihrádek pro ně určené svisle dolů držadlem. Čepele nožů se nesmí dotýkat sebe ani jiného kovu.
  • Používejte správné dávkování podle výrobců čistících přípravků a nezapomeňte použít správný program na myčce.
  • Jakmile program skončí, vezměte měkkou utěrku a pozorně utřete příbory dosucha. Kdybyste je nechali uschnout samovolně, začaly by se tvořit skvrny.

Jak zabránit skvrnám na příborech?

Je to jednoduché. Nenechávejte zaschnout na příborech potravinové kyseliny, které jsou obsaženy v hořčici, marinádě, salátových zálivkách, ovoci, kompotech, ovocných jídlech apod. Při delším nebo intenzivním působení těchto kyselin mohou na příborech vzniknout neodstranitelné skvrny. Kyselé zbytky jídel napadají zejména ostří nožů, proto příbory ihned po použití opláchněte a osušte. 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli