1. Úvod
  2. KUCHYNĚ
  3. Pánve
  4. OCELOVÉ PÁNVE

KUCHYNĚ / OCELOVÉ PÁNVE

Ocelové - železné pánve | DE BUYER

Tradice výroby ocelových pánví a kuchařských doplňků francouzské rodinné firmy de Buyer sahá do roku 1830 kdy ve východní Francii vznikla malá dílna na výrobu kuchařských potřeb, hrnců, kotlíků a pánví pro vaření na přímém ohni. Výsledkem této dlouhé tradice, důrazu na kvalitní materiály a kontakt s praxí jsou ocelové pánve de Buyer prvotřídní kvality. Nejen díky výběru kvalitních materiálů, naprosto nezávadných, s původem v Německu či Francii, ale také díky tvaru samotné pánve, držadla a konstrukci se řadí ocelové pánve de Buyer mezi opravdovou špičku v kontaktním vaření či grilování.

Ocelové pánve de Buyer jsou vyrobeny z čistého železa vylisováním z jednoho kusu plechu. Do základu pánve je nýty přichyceno držadlo, které díky speciálnímu tvaru zjednodušuje použití a brání kontaktu ruky s ohněm. Samotné tělo pánve má léty vyvíjený tvar pro co nejlepší možnost míchání pokrmů házením pánve. Pánve nemají žádnou povrchovou úpravu, neobsahují zdraví nebezpečné látky. Při zahřátí na vysokou teplotu z pánví neunikají žádné zdraví škodlivé látky jako je tomu u pánví teflonových či keramických a jiných. Jsou proto výborné pro kontaktní vaření při použití vysokých teplot.

Nepřilnavost ocelových pánví?

Ocelové pánve de Buyer se před prvním použitím opláchnou v horké vodě, vysuší papírovou utěrkou a umístí na sporák. Přidáte 1cm oleje a postupným nahříváním vaříte (cca 5min) do doby než olej začne pouštět bublinky, či se z něj začne kouřit. Poté olej vylejete a po vychlazení otřete opět papírovou utěrkou. Proces vypálení pánve je tím ukončen.

Ocelové pánve používáním získávají přirozenou nepřilnavost. Čím častěji a déle pánev používáte, tím je výsledek nepřilnavosti lepší a lepší.

Nevýhody ocelových pánví

Nevýhodou je obsence úpravy či ochrany proti korozi. Je to sice dań, kterou platíte za nezávadnost a také za vzhled (opravdu používaná pánev nevypadá zrovna sexy), nicméně výhody těchto pánví určitě převažují. Co se týče koroze ocelových pánví, určitě není vhodné mýt je v myčkách, odmáčet v dřezu, či skladovat ve vlhkém prostředí. Korozi předejdete namázáním rostlinným olejem při skladování, či neustálým používáním pánve.

Jak na rez ocelových pánví?

Pokud vám ocelová pánev zkoroduje nezoufejte. Vemte na ni hrubou sílu, rez mechanicky odstraňnte (za použití hrubé houbičky, špachtle atp.). A pánev znova vypalte jako před prvním použitím pánve (opláchnout, 1cm oleje, zahřát cca 5 minut, otřít utěrkou).

Pečujte o svou ocelovou pánev a ta se vám odvděčí celoživotní společností a radostí s vaření a přípravy pokrmů.

Dělení ocelových pánví de Buyer | modrá a bílá ocel

Ocelové pánve de Buyer se dělí na dva typy dle použití materiálu. Na pánve vyrobené z modré (černé) oceli a na pánve z oceli bílé. Základem všech pánví je čisté železo. To se vylisováním upraví do požadovaného tvaru a vyleští či vybrousí. Pánev z bílé oceli je hotová.Pánve z modré oceli se před expedicí vypálí v peci na vysokou teplotu. Tím ocel zčerná. Tato úprava se používá pro lepší odolnost pánví na korozi při transportu a přepravě či skladování v obchodech a skladech. Pro použití tato úprava nemá žádný vliv. U pánví Mineral B Element je pro konečnou úpravu použit včelí vosk, který slouží pro ochranu před lidským potem. Prosté, jednoduché řešení zaručující dobrý vzhled pokud pánev před použitím putuje z jedné ruky do druhé (například v obchodech či na výstavách).