1. Úvod
  2. Blog
  3. Nerezová ocel v gastronomii
Co je to nerezová ocel používaná v gastronomii

Několik vět o nerezové oceli v gastronomii

Nerezová ocel je slitinou železa, chromu a niklu s podílem chromu vyšším než 11 %. Podle procentuálního zastoupení chromu a niklu dělíme nerez na:

1. Austentitická ocel

Austentitická ocel je tvořena z 18 % až 20 % chromem a 8 % až 10 % niklem. Jedná se o nemagnetickou nerez ocel, která nechytá magnet. Nejběžnější označení této oceli je nerez 18/8 a nerez 18/10 (stupně AISI 304). Procentuální obsah niklu je hodnota, která udává odolnost této oceli proti rezivění. Austentitická ocel se používá pro výrobu nejkvalitnějších příborů.

2. Martenzitická ocel

Ocel s obsahem od 10 % do 18 % chromu (stupně AISI 420). Je to nejčastěji používaná ocel při výrobě nožů či jiných namáhaných částí. Je vhodná pro výrobu kvalitních nožů, kde je nutné zaručit dlouhodobou ostrost a kvalitu ostří. Tyto nože se však nedoporučuje mýt v myčkách nádobí pro svou nedokonalou odolnost proti rezivění.

3. Feritická ocel

Je ocel s obsahem chromu od 16-18 % (AISI 430). Tato ocel má o něco větší ochranu proti korozi oproti Martenzitické oceli a může být opracována za studena. AISI 430 je nejběžnější ocel použitá při výrobě běžných domácích pomůcek a inventáře. Výrobce Eternum používá u svých levnějších produktů (18/0) ocel s obsahem chromu 17-18 %. Tato ocel je sice dražší, ale její antikorozní ochrana a tvrdost se dokonale hodí pro kvalitní příbory s nižší cenovkou. Pro výrobu nožů používá tuto ocel s přídavkem molybdenu. Veškerá ocel je před výrobou podrobně prozkoumána a odzkoušena. Certifikát kvality dokládá, že použitá ocel splňuje veškeré kvalitativní normy a požadavaky. Použití spektrometru, pro zjištění složení oceli, dává jistotu, že použitá ocel plní veškeré mezinárodní normy.