Péče o jídelní příbory
Jak používat a pečovat o nerezové příbory
Navzdory výhodám, pevnosti a stabilitě, které nerezové příbory přinášejí, je nutno věnovat pozornost dvěma základním bodům při jejich užívání. A to zejména v případech intenzivního využití příborů v hotelnictví a restauratérství.
Jak se vyhnout poškrábání nerezových příborů
Jako každý jiný materiál, může být nerezová ocel poškrabána jiným předmětem o stejné či větší tvrdosti.
- zabraňte při používání příborů jejich kontaktu s jinými předměty (zejména kovovými vč. příborů samotných), nenechte je o sebe narážet či jinak na sebe působit
- do skladovacích boxů, košů do myček a pod. ukládejte příbory opatrně, neházejte s nimi. Jemné zacházení se vám vrátí.
- v koších do myček nádobí musí být příbory umístěny ve svislé poloze a v přihrádce určené na příbory, zabráníte tak zbytečnému otřesu při manipulaci s košem
- snažte se manipulovat vždy se stejným typem příborů, zabráníte tak například poškrábání nože od vidličky apod.
Jak postupovat při strojovém mytí příborů
Hlavní příčinou skvrn a rezivění příborů je nedostatečný oplach a osušení příborů.
- při oplachu příborů musí být dokonale odstraněno čistících prostředků a zbytků jídla, zabráníte tak jejich působení na nerezovou ocel a tvorbě skvrn či rezivění. Skvrny se mohou objevovat na příborech z nerezu 18/10, rez na příborech 18/0. Příbory je proto nutné mýt ve svislé poloze a musí být zaručen dostatečný prostor pro tekoucí a oplachovou vodu.
- příliš rychlé sušení může zapříčinit skvrny, které se dají odstranit pouze namočením zpět do vody. Naopak nedostatečné vysušení příborů může mít za následek tvorbu skvrn a rezivění.