Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 2 501,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Jak pečovat o příbory
Péče o jídelní příbory

Jak používat a pečovat o nerezové příbory

Navzdory výhodám, pevnosti a stabilitě, které nerezové příbory přinášejí, je nutno věnovat pozornost dvěma základním bodům při jejich užívání. A to zejména v případech intenzivního využití příborů v hotelnictví a restauratérství.

Jak se vyhnout poškrábání nerezových příborů

Jako každý jiný materiál, může být nerezová ocel poškrabána jiným předmětem o stejné či větší tvrdosti.

  • zabraňte při používání příborů jejich kontaktu s jinými předměty (zejména kovovými vč. příborů samotných), nenechte je o sebe narážet či jinak na sebe působit
  • do skladovacích boxů, košů do myček a pod. ukládejte příbory opatrně, neházejte s nimi. Jemné zacházení se vám vrátí.
  • v koších do myček nádobí musí být příbory umístěny ve svislé poloze a v přihrádce určené na příbory, zabráníte tak zbytečnému otřesu při manipulaci s košem
  • snažte se manipulovat vždy se stejným typem příborů, zabráníte tak například poškrábání nože od vidličky apod.

Jak postupovat při strojovém mytí příborů

Hlavní příčinou skvrn a rezivění příborů je nedostatečný oplach a osušení příborů.

  • při oplachu příborů musí být dokonale odstraněno čistících prostředků a zbytků jídla, zabráníte tak jejich působení na nerezovou ocel a tvorbě skvrn či rezivění. Skvrny se mohou objevovat na příborech z nerezu 18/10, rez na příborech 18/0. Příbory je proto nutné mýt ve svislé poloze a musí být zaručen dostatečný prostor pro tekoucí a oplachovou vodu.
  • příliš rychlé sušení může zapříčinit skvrny, které se dají odstranit pouze namočením zpět do vody. Naopak nedostatečné vysušení příborů může mít za následek tvorbu skvrn a rezivění.