- Kategorie blogu
- Tipy, rady a zajímavosti
- O naších produktech
- Recepty
- Štítky blogu



- Úvod
- Blog
- Tipy, rady a zajímavosti
- Co je to nerezová ocel používaná v gastronomii
Co je to nerezová ocel používaná v gastronomii
Několik vět o nerezové oceli v gastronomii_optimized.jpg)
Nerezová ocel je slitinou železa, chromu a niklu s podílem chromu vyšším než 11 %. Podle procentuálního zastoupení chromu a niklu dělíme nerez na:
1. Austentitická ocel
Austentitická ocel je tvořena z 18 % až 20 % chromem a 8 % až 10 % niklem. Jedná se o nemagnetickou nerez ocel, která nechytá magnet. Nejběžnější označení této oceli je nerez 18/8 a nerez 18/10 (stupně AISI 304). Procentuální obsah niklu je hodnota, která udává odolnost této oceli proti rezivění. Austentitická ocel se používá pro výrobu nejkvalitnějších příborů.
2. Martenzitická ocel
Ocel s obsahem od 10 % do 18 % chromu (stupně AISI 420). Je to nejčastěji používaná ocel při výrobě nožů či jiných namáhaných částí. Je vhodná pro výrobu kvalitních nožů, kde je nutné zaručit dlouhodobou ostrost a kvalitu ostří. Tyto nože se však nedoporučuje mýt v myčkách nádobí pro svou nedokonalou odolnost proti rezivění.
3. Feritická ocel
Je ocel s obsahem chromu od 16-18 % (AISI 430). Tato ocel má o něco větší ochranu proti korozi oproti Martenzitické oceli a může být opracována za studena. AISI 430 je nejběžnější ocel použitá při výrobě běžných domácích pomůcek a inventáře. Výrobce Eternum používá u svých levnějších produktů (18/0) ocel s obsahem chromu 17-18 %. Tato ocel je sice dražší, ale její antikorozní ochrana a tvrdost se dokonale hodí pro kvalitní příbory s nižší cenovkou. Pro výrobu nožů používá tuto ocel s přídavkem molybdenu. Veškerá ocel je před výrobou podrobně prozkoumána a odzkoušena. Certifikát kvality dokládá, že použitá ocel splňuje veškeré kvalitativní normy a požadavaky. Použití spektrometru, pro zjištění složení oceli, dává jistotu, že použitá ocel plní veškeré mezinárodní normy.