Burger

Ingredience

  • 300g mletého nebo najemno nasekaného kuřecího masa (v případě sekání stehenní řízek)
  • 1 starší rohlík nebo houska, nastrouhaný nebo rozmixovaný tyčovým mixérem
  • 1–2 hrsti nasekaných čerstvých bylinek podle chuti (bazalka, oregano, tymián, ale i medvědí česnek...)
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • 150g červeného zelí, nakrouhaného najemno
  • 1/4 červené cibule, na tenké plátky
  • 1 malá mrkev, nastrouhaná najemno
  • 3 lžíce nadrobno nakrájené pažitky
  • 1 lžíce kvalitní majonézy
  • 1–2 lžičky dijonské hořčice podle chuti
  • 1 lžička medu
  • 1/2–1 lžíce olivového oleje
  • 2 menší burgerové žemle nebo pěkné pletené housky, rozpůlené
  • 2 hrsti rukoly nebo jiných salátových listu

Postup:

V míse smícháme maso s čerstvou strouhankou a bylinkami, osolíme a opepříme. Následně je rozdělíme na dvě stejné porce. Z každé z nich uděláme placku o průměru necelých 10cm a zakryjeme potravinovou fólií. Nakonec dáme maso na 30 minut odpočívat do chladničky.
Mezitím smícháme zelí, cibuli, mrkev, pažitku, majonézu, hořčici a med. Osolíme a opepříme.

Rozehřejeme grilovací pánev a potřeme ji olejem nebo v běžné pánvi rozehřejeme lžíci oleje a opečeme burgerové placky z každé strany 3 minuty, aby bylo maso uvnitř hotové. 

Žemle opékáme asi 2 minuty na řezu, aby byly jen mírně opečené. Nejlépe je opékáme na pánvi, kde jsme připravovali maso, aby měly lepší chuť.

Na spodky housek dáme zelný salát, na něj burgery, pak rukolu či jiné salátové listy, přiklopíme vršky žemlí a ihned podáváme.